Hond in de auto: waar moet je op letten?

Geplaatst op 05-08-2023

Categorie: Auto en vervoer

Als hondenliefhebber begrijp ik maar al te goed dat je je trouwe viervoeter graag overal mee naartoe wilt nemen, zelfs in de auto. Maar voordat je je hond gezellig naast je op de passagiersstoel zet of hem losjes achterin laat zitten, zijn er enkele belangrijke dingen waar je op moet letten om de veiligheid en het comfort van je harige vriend te waarborgen. In dit artikel zal ik je uitgebreid vertellen waar je op moet letten als je je hond meeneemt in de auto, zodat je goed voorbereid en met een gerust hart op pad kunt gaan.

hond in de auto

1. De juiste reisuitrusting voor je hond

Voordat je vertrekt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je hond de juiste reisuitrusting heeft. Een veiligheidsharnas of een stevige reiskennel zijn twee van de meest aanbevolen opties. Deze zorgen ervoor dat je hond tijdens het rijden goed op zijn plaats blijft en voorkomen dat hij plotseling door de auto beweegt, wat afleiding voor de bestuurder kan veroorzaken.

Mijn eigen hond, Max, is dol op autoritjes, maar ik herinner me een keer dat hij zonder harnas op de achterbank sprong en mijn aandacht van de weg afleidde. Gelukkig liep het goed af, maar sindsdien zorg ik er altijd voor dat hij zijn harnas draagt voordat we vertrekken.

2. Laat je hond wennen aan de auto

Niet alle honden zijn gewend aan autorijden en sommigen kunnen zelfs angstig zijn voor het onbekende gevoel van beweging en geluid in een voertuig. Om stress te verminderen, kun je je hond geleidelijk laten wennen aan de auto door hem eerst in de stilstaande auto te laten zitten, en beloningen en positieve bekrachtiging te geven. Geleidelijk aan kun je korte ritten maken, waarbij je de duur langzaam opbouwt.

Max was aanvankelijk wat zenuwachtig voor autoritjes, maar door hem te belonen met zijn favoriete traktaties en speeltjes, begon hij het als iets leuks te ervaren. Nu springt hij opgewonden in de auto zodra de deuren opengaan.

3. Zorg voor voldoende ventilatie

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je hond voldoende frisse lucht krijgt tijdens de rit. Zorg voor voldoende ventilatie in de auto door ramen open te laten of een airconditioningssysteem te gebruiken. Oververhitting kan gevaarlijk zijn voor honden, vooral op warme zomerdagen.

Tijdens een langere rit naar het strand merkte ik dat Max hijgde en onrustig werd. Toen ik de ramen opende en de luchtstroom verbeterde, ontspande hij meteen en genoot hij van de rest van de rit.

4. Maak regelmatig pauzes

Net als mensen hebben honden ook behoefte aan pauzes tijdens lange autoritten. Stop regelmatig om je hond de kans te geven om zijn pootjes te strekken, wat te drinken en zijn behoefte te doen. Kies rustige, groene plekken waar je hond veilig kan rondlopen en genieten van een korte pauze van de autorit.

Op een reis naar het platteland stopte ik bij een prachtig park waar Max zijn energie kwijt kon, en we konden allebei even ontspannen. Het was een geweldige manier om de autorit aangenamer te maken.

5. Nooit je hond alleen in de auto achterlaten

Het is absoluut belangrijk om je hond nooit alleen in de auto achter te laten, vooral niet op warme dagen. Zelfs bij milde temperaturen kan de temperatuur in een geparkeerde auto snel stijgen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken voor je trouwe metgezel.

Laatst moest ik snel een boodschap doen en dacht ik dat het veilig was om Max in de auto achter te laten, omdat het niet zo warm leek. Maar toen ik terugkwam, zag ik dat hij onrustig was en veel hijgde. Gelukkig was ik op tijd terug om hem te redden van een mogelijke oververhitting.

Het meenemen van je hond in de auto kan een plezierige ervaring zijn voor jullie beiden, maar het is essentieel om vooraf de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg voor de juiste reisuitrusting, laat je hond wennen aan de auto, zorg voor voldoende ventilatie, maak regelmatig pauzes en laat je hond nooit alleen achter in de auto. Op deze manier kunnen jij en je harige metgezel samen genieten van veilige en leuke autoritjes.

Onthoud dat elke hond anders is, dus observeer je trouwe vriend goed en pas je aanpak aan op basis van zijn behoeften en comfort. Met de juiste aandacht en zorg kan het meenemen van je hond in de auto een geweldige manier zijn om nieuwe avonturen te beleven en mooie herinneringen te creëren. Veel plezier samen op de weg!